dinsdag 6 januari 2015

graag één portie E-621 aub?

De toevoeging in voeding van E-621 is waarschijnlijk het meest omstreden en gevaarlijke E-nummer wat er bestaat. En gezien de berichtgeving op internet, onderzoeksrapporten en media, zou ik deze vermijden, al valt dat niet altijd mee. Dit komt met name omdat er zoveel verschillende benamingen voor wordt gebruikt en omdat het in heel veel producten voorkomt.
Wat doet E-621 precies en waarom moet ik het verwijden?




Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E-621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en een eetlust verhogende werking heeft doordat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) kan ontregelen. Dit hormoonsysteem regelt namelijk uw honger- en verzadigingscentrum.

Wat zijn de Gevaren van E-621 en andere E-nummers.
Bij een overmatig gebruik van E-621, kun je last krijgen van
-migraine, 
-hartkloppingen, 
-hoge bloeddruk, 
-eczeem, 
-buikpijn, 
-slapeloosheid, 
-hyperactiviteit 
-en opgezwollen ledematen.

Daarnaast is het ook nog eens neurotoxisch, wat betekend dat het giftig is voor het zenuwstelsel en dus schadelijk is voor de hersenen. 

Het kan dan ook 
-persoonlijkheidsveranderingen, 
-woedeaanvallen, 
-schizofrenie, 
-apathie
-gedragsstoornissen veroorzaken. 

Het is ook een kankerverwekkende stof. 
E-621 mag ook niet gebruikt worden in voedsel voor baby’s jonger dan 3 maanden, dat is op zich al opmerkelijk te noemen. E-621 wordt samen met E-951 gezien als de meest gevaarlijke E-nummers. E-nummers zitten eigenlijk overal wel in. Daarom kun je al snel te veel E-nummers binnen krijgen. Gelukkig zijn niet alle E-nummers slecht. Paprika extract is bijvoorbeeld een kleurstof die onschadelijk is. Helaas zijn er maar weinig E-nummers die onschadelijk zijn. Vrijwel alle conserveermiddelen/voedingszuren/smaakversterkers en vele andere additieven, zijn in verschillende maten schadelijk voor het lichaam.

Wat gebeurt er in het lichaam bij de hoge concentraties van mononatriumglutamaat?
- Verminderde groeihormoon secretie
- Verminderde glucose tolerantie
- Insuline resistentie
- Verhoogd triglyceride spiegel
- Verhoogde eetlust (vooral voor koolhydraten)
- Het onvermogen om calorische inname te reguleren. 


E-621 is zoals gezegd een glutamaat en net als cafeïne bezet het NMDA receptor in het lichaam, wat dus aanleiding is tot de klachten zoals hierboven benoemd. 
De hersenen bevatten zogenaamde NMDA-receptoren. Deze NMDA-receptoren zijn betrokken bij leerprocessen en het geheugen. Door deze glutamaat E-621 of E-951 en cafeïne met name, wordt de overdracht van signalen in de hersenen en het geheugen gestoord. Hierdoor kunnen dagelijkse handelingen, het geheugen en de oriëntatie compleet in de war raken.

Andere namen voor E-621
Omdat de voedingsmiddelenindustrie dan mensen steeds bewuster worden qua eten en bijvoorbeeld steeds vaker de E-nummers vermijden gaan ze wat creatiever om met de benaming. Want als je de volgende namen ziet staan verbind je dit niet gelijk met E-621; mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat.

Een antwoord op E-621 zijn stoffen met een neurobeschermende werking.
Anti-oxidanten, zoals vit-C, vit-E, selenium, zink, flavonoiden. Deze staan bekend om hun vermogen om de energie productie in de cel te verhogen.
Melatonine is een hormoon en fungeert ook als belangrijke anti-oxidant. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat melatonine een neurobescherming geeft tegen glutamaat excitotoxiciteit en oxidative stress.
Curcumine is een in vet oplosbare stof die in geelwortel voorkomt, het is een van de meest hoogwaardige antioxidanten die in de natuur voorkomt en heeft een sterke beschermingsfunctie op de hersenen. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat curcumine beschermt tegen excitotoxiciteit (zelfdestructie proces).
B-Vitamines : B2 (riboflavine), B3 (nicotinezuur), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B9 (foiliumzuur), B12 (cyanocobalamine). Onderzoek heeft uitgewezen dat deze B-vitamines niet alleen nodig zijn voor de normale hersenfunctie, maar tevens een neurobeschermende werking hebben tegen de toxiciteit in de hersenen.
Magnesium. Er is uit wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het niveau van magnesium in de hersenen verlaagd is bij hersenbeschadiging. Door suppletie van magnesium werden bij proefdieren siginificante verberingen van neurologische hersenfunctie gezien in vergelijking met de controlegroep.
Co-enzyme Q10. Dit anti-oxidant kan een herstellende werking op de mitochodrien in de hersenen hebben. Dit is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek bij Parkinson patienten. Bij suppletie van co-enzym Q10 trad een gedeeltelijke verbetering op van de beschadigde mitochondriën.
Choline. Dit is een essentieel nutriënt voor de structurele samenhang en signaalfuncties van de cel membranen.
Taurine. Taurine is een aminozuur dat in grote hoeveelheden voorkomt in weefsels van veel dieren, vooral zeedieren. De neurobeschermende functie van taurine is te wijten aan het feit dat het de intracellulaire calciumconcentraties kan verlagen, die door de toename van glutamaat zijn ontstaan.
Essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn van belang bij het beschermende effect op de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die te weinig essentiele vetzuren binnenkrijgen, op latere leeftijd kwetsbaarder kunnen worden voor de toxische effecten van MSG. In de ontwikkelingsfase is het consumeren van essentiele vetzuren dus van groot belang.
Vezels. Als laatste is gebleken dat vezel inname de toxische effecten van MSG kunnen tegengaan. Uit een wetenschappelijke studie bleek een hoge vezelinname het overeten, evenals het ontstaan van oxidatieve stress door MSG consumptie, te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten